Agenda

 


Oktober:

Zaterdag 27 oktober: "Ovengevormd glas”
Een voor in Nederland en Europa uniek evenement dat omgevormde glaskunst in de breedste zin des woord laat zien. Veel van de objecten zijn nog niet in Nederland te zien geweest of zijn zelfs voor deze expositie gemaakt. Laat u verbazen over wat er allemaal kan met glas!
Oven gevormd glas is een bijzondere glaskunstdiscipline. Het is de combinatie van een technisch ambacht dat veel kennis vereist.
Wat doet glas bij welke temperatuur en hoe maak je daar gebruik van, is een deel van dat technische. Daarbij komt het kunnen bedienen van ovens, zaag- slijp- polijst en zandstraal-apparatuur en het kunnen werken met de verschillende materialen om mallen van te kunnen maken: zoals zand, gips, alginaat, siliconen en keramiek.

Creativiteit laat een enorme verscheidenheid aan sculpturen ontstaan. Glas dat zo breekbaar is, maar toch ook sterk, kan worden gevormd tot tere beeldjes en robuuste sculpturen, kan licht vangen, kleuren en verspreiden.
De conservator van de expositie, Steef Hendriks, legt de lat hoog. “Ik wil een expositie die de moeite waard is om twee uur voor in de auto te zitten. En natuurlijk is niemand objectief -ook ik niet- en valt over smaak niet te twisten. Maar ik kan er wel voor zorgen dat wat er op de expositie staat, van hoge kwaliteit is en zo volledig mogelijk laat zien wat met deze techniek kan.”
Dat het een bijzondere ervaring is, laat het groeiende aantal bezoekers zien. Dat de kwaliteit van het geëxposeerde hoog is, laat het groeiend aantal verkopen zien. Glazen sculpturen, zowel figuratief als abstract, die door middel van mallen in ovens worden gemaakt. Deze techniek is enigszins vergelijkbaar met het gieten van bronzen beelden. Het resultaat is afhankelijk van het materiaal waarvan de mal wordt gemaakt (zand, gips, keramiek) maar ook van hoe lang en hoe warm het glas wordt gestookt. Omdat elke glaskunstenaar een eigen stijl heeft, is er een grote verscheidenheid van sculpturen. Op www.ovengevormdglas.nl kunt u een indruk krijgen van wat voorgaande jaren te zien was. 
Aanvang: van 11.00 uur tot 17.00 uur
Meer info: www.ovengevormdglas.nl

Zaterdag 28 oktober: "Ovengevormd glas”
Een voor in Nederland en Europa uniek evenement dat omgevormde glaskunst in de breedste zin des woord laat zien. Veel van de objecten zijn nog niet in Nederland te zien geweest of zijn zelfs voor deze expositie gemaakt. Laat u verbazen over wat er allemaal kan met glas!
Aanvang: van 11.00 uur tot 17.00 uur
Meer info: www.ovengevormdglas.nl

Zaterdag 28 oktober:    Hein Ruyten Trofee / Yngling
                          wedstrijden – Langweer
Voor de 6e maal wordt er op de Langweerder Wielen om de Hein Ruyten Trofee gestreden. Een uniek en steeds groter wordend klasse evenement waar voor iedereen gezorgd wordt.
Voor meer info: www.yngling.nl

Zaterdag 28 oktober:    Spokentocht
Op zaterdag 28 oktober organiseert Jeugd Evenementen Langweer, voor de vierde keer een spokentocht in Langweer. Om Halloween dit jaar goed te vieren heeft J.E.L. bedacht om een ware spokentocht te organiseren door de bossen rondom Langweer. De gehele avond zal het dorp in het teken staan van Halloween. De spokentocht is voor 16 jaar en ouder. Er mogen wel jongere deelnemers meedoen, maar zij dienen dan wel een begeleider bij hun te hebben die ouder is dan 16 jaar.
Opgeven kan via: een privébericht op Facebook aan Jeugd Evenementen Langweer, mailen naar info@jeugdevenementenlangweer.nl of ter plaatse in het Wapen van Langweer vanaf 20:00 uur. De kosten voor het deelnemen aan de spokentocht zijn € 5 p.p. J.E.L. hoopt dit jaar iedereen weer op een griezelige manier te mogen ontvangen in Langweer op zaterdag 28 oktober.
Deelname aan de spokentocht is geheel op eigen risico!
Info: www.jeugdevenementenlangweer.nl

Zondag 29 oktober: "Ovengevormd glas”
Een voor in Nederland en Europa uniek evenement dat omgevormde glaskunst in de breedste zin des woord laat zien. Veel van de objecten zijn nog niet in Nederland te zien geweest of zijn zelfs voor deze expositie gemaakt. Laat u verbazen over wat er allemaal kan met glas!
Aanvang: van 11.00 uur tot 17.00 uur
Meer info: www.ovengevormdglas.nl

 

November:

Zaterdag 4 november:  Langweerder puzzelrit
Op zaterdag 4 november 2017 houdt de Vereniging voor Volksvermaken Langweer in samenwerking met MAC De Wâlden uit Drachten haar puzzelrit. Vanaf 18.30 uur kunt u inschrijven in Café de Tapperij Buorren 39 Langweer Er wordt gereden volgens het puzzelreglement van MAC De Wâlden. Dit kunt u downloaden via www.macdewalden.nl
U kunt starten tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Iedereen kan hier aan meedoen. De rit staat open voor motoren en auto’s.
Er zijn een puzzelklasse voor beginners uit Langweer, een puzzelklasse voor beginners niet uit Langweer en een C-klasse voor gevorderden. 
Inschrijven is mogelijk vanaf 18.30 uur. U kunt starten tussen 19.00 uur en 19.30 uur. De kosten zijn voor niet-leden van Vereniging voor Volksvermaken Langweer 8 euro per voertuig. Leden van Vereniging voor Volksvermaken Langweer kunnen gratis meedoen.

Zondag 5 november:     Klompke silen
Elk jaar vindt het jaarlijkse Klompke silen weer plaats in de Oude Haven van Langweer. Alle deelnemers hebben van een houten (zelfgemaakte) klomp een zeilklomp gemaakt. Deze wordt op het start teken in het water gezet en dan is het de vraag welke klomp het snelste de wind vangt en wie als eerste de finishlijn behaalt. Dat dit altijd een prachtig gezicht is spreekt natuurlijk voor zich!
Aanvang:  van 14.00 uur tot 16.30 uur, toegang is gratis.

10-11-12 november:   De Langweer Cold Race
Heineken presenteert: de Langweer Cold Race. Tijdens dit weekend kunnen de echt stoere zeilers nog 1 keer hun kwaliteiten laten zien bij het laatste zeilevenement van het jaar in Langweer!
In ter beschikking gestelde Valken kunnen teams bestaande uit 4 personen gaan bepalen (in korte sprintrace) wie de begeerde Langweerder Cold Cup mee naar huis mag nemen. Wedstrijden vinden plaats op zaterdag en zondag met op zondagmiddag de finale. Officiële opening (o.a. inschrijven) is op vrijdagavond vanaf 19.00 uur!

Zaterdag 18 november: Intocht Sinterklaas – Langweer
Hij komt, hij komt de lieve goede Sint! Gelukkig zal de goede Sint ook dit jaar weer zijn voet aan wal zetten Langweer. Op de kade van de oude haven in Langweer zal worden gezongen en gedanst voor de Sint en de zwarte Pieten. Hierna gaan we met z`n allen naar de sporthal alwaar het feest wordt voortgezet!!
Aankomst 15.15 uur

Zaterdag 25 november: Koffieavond/kofjejûn
Koffieavond van Toneelvereniging De Doarpsrounte.
Aanvang 20.00 uur Toegang: € 7,50, leden gratis

December:

Zaterdag 16 december:  Kerstconcert
Het Interkerkelijk Koor Langweer, o.l.v. Annelies Kwak, geeft zaterdag 16 december a.s. haar jaarlijkse kerstconcert. Medewerking verlenen: Jildou Vellinga (trompet), Esther Burgstra en Annelies Kwak (sopraan), Johan Bijhold (piano), Sietze Kraak (orgel).
Aanvang: 20.00 uur Entree € 7.50 (Tot 16 jaar gratis
Lokatie: NH kerk Langweer, Oasingaleane 9 te Langweer

Vrijdag 22 december: winterfair
De drukbezochte kerstmarkt in het centrum van Langweer wordt dit jaar als winterfair rondom een ijsbaan gehouden.
Met diverse overige activiteiten en veel reclame.
De activiteiten vinden in tegenstelling tot de andere jaren zowel in het centrum als op de haven plaats.